Endodontik Terapi, Endodontik Tedavi veya Kök Kanal Tedavisi, dişözünün (pulpa) geri dönülmez şekilde hasara uğraması sonucu yapılan dezenfeksiyon ve dekontamine olan kanalların sızdırmaz biyoseramik doku dostu dolgu materyalleri ile doldurularak dişin onarılarak, kurtarılması işlemidir. Kök Kanal Tedavisi, medikal teknolojik gelişmeler sayesinde dişi kaybetmeden onararak, uzun ömürlü koruma sağlayan diş hekimliğinin yaygın prosedürlerinden biridir. Endodontistler, tedavi süreçleri ve maliyet oranları göz önünde bulundurulunca sağlıklı ve doğal dişlerin korunarak ağızda kalmasını sağlamanın önemli olduğunu belirterek, Endodontik Terapiyi öneriyor.
Dental pulpanın Endodontik Terapi ile tedavi edilmemesi durumunda enfeksiyonun yayılması ve çene kemiği ile çevre dokulara sıçraması sonucu meydana gelen apse kemik ve diş kayıplarına yol açabilir, tedaviyi ertelemeyerek diş kayıplarının önüne geçebilirsiniz.
Kanal Tedavisi nasıl yapılıyor?
Dişin çekilmesinden önce yapılacak son müdahale yöntemi olan Kanal Tedavisinde, Endodontist tarafından yapılan tetkikler sonrası çürüğün katmanlardaki ilerleme seyrine göre dezenfekte işlemi yapılarak, doku dostu dolgu malzemeleriyle çıkarılan pulpa yeri doldurulur. Dişteki enfeksiyon durumuna göre tedavi süresi ve seansı değişkenlik gösteren Kanal Tedavisi genellikle tek seansta 45 dakika civarında sürebiliyor. Kanal tedavisi başarı oranı en yüksek terapi uygulamalarından biridir, başarısızlık oranı düşük olmasına rağmen olası tekrarlanabilen bir işlemdir.
Kök kanal tedavisi ağrılı mı?
Enfekte dokunun modern tekniklerle kök kanallarından çıkarılmasıyla dişin eski işlevini yerine getirmesini ve uzun ömürlü olmasını sağlayan Kök Kanal Tedavisi, sanılanın aksine diş ve çevre dokuların uyuşturulmasıyla ağrısız ve konforlu bir uygulamadır. Hastanın hissettiği ağrı, hassasiyet mevcut olan iltihap ve enfeksiyondan kaynaklı olduğundan kanal tedavisi bu noktada ağrıyı ortadan kaldırmayı hedefler. Tedaviden sonra bölgedeki dokuda hafif düzeyde hassasiyet oluşabilir, endodontistin gerekli görmesi durumunda ağrı kesicilerle kontrol altına alınır.
İşlem sonrası uyulması gerekenler
Kanal tedavisi uygulanan diş canlılığını yitirdiğinden işlem sonrası diş ömrünü uzatmak için Endodontist tarafından belirtilen talimatlara uyulmalıdır. İşlemden hemen sonra sıcak soğuk içecek ile sert, kabuklu gıda tüketimine dikkat edilmeli. Kanal tedavisi ve genel ağız sağlığı için düzenli diş fırçalama yanı sıra diş ipi kullanımı ve gargara da yapılmalıdır. Yapışkanlı, şekerli paketli gıdalardan, sigaradan uzak durarak olası ağız ve diş problemlerinin önüne geçilmeli.