Pedodonti; bebeklikten ergenlik dönemine kadar gelişim çağındaki çocukların ağız, diş ve çene gelişimini takip ederek, olası dental problemlere karşı koruyucu yada girişimsel tedavi yöntemleri sunan diş hekimliği dalıdır. Çocukların, süt dişi dizilimi, karma diş dizilimi ve daimi dişlenme dönemi tamamlanıncaya kadar düzenli kontrollerle pedodonti uzmanlarına götürülmeleri gerekir.
Bebeklerde çürük şikayeti
Çocuklarda; ağız bakımı ve sağlığı konusunda farkındalığın oluşmaması, çürüğün ilk evrelerinde gelişebilecek soğuk sıcak hassasiyeti , hafif düzeydeki ağrıları anlamlandıramama ve erken dönemde aşırı şekere maruz kalma sonucu diş çürüklerinde önemli oranda artışlar yaşanabilir. 6 aydan 3 yaşa kadar ağızda varlığını sürdüren süt dişleri; yapısal farklılığı nedeniyle çürük oluşumuna normal dişlere oranla daha fazla yatkınlık gösterebilir. Ergenlik dönemine kadar çocuklarda görülen erken süt dişi kayıpları, daimi dişlerin sürme yönünde yetersiz alan veya bozukluk, konuşma güçlükleri, yüz ve çene estetiği sorunları ilerleyen dönemlerde ortodontik problemlere zemin hazırlayabilir.
Çocuk dişlerini koruyucu yöntemler
Çocuklarda en sık uygulanan önleyici ve koruyucu tedavi yöntemleri arasında; süt dişleri ve daimi dişlerde gerekli görülebilecek dolgular, diş çekimleri, kanal, ampütasyon işlemleri, çekilen diş için yer tutucular, çocuk protezleri ve fissür örtücüler yer alıyor. Pedodontistler tarafından diş hekimi korkusu veya endişesi yaratmayacak psikolojik alt yapının oluşturulması büyük önem taşıyor.
Çocuklarınıza diş sağlığı konusunda destek olun
Biberon, emzik, parmak emme veya tırnak yeme, ağızdan soluma gibi alışkanlıklar, çene ve diş gelişimini olumsuz etkiler. Bu olumsuz durumların erken yaşta kontrol altına alınması önerilir. Bununla birlikte bebeklerde süt dişlerinin çıkmaya başladığı altıncı ay itibariyle başlangıçta gazlı bez, 3 yaşından sonra ise fırçalama ile diş temizliği sağlanmalıdır. Çocukların diş sağlığının korunmasında büyük bir öneme sahip olan beslenme konusunda da ebeveynlere büyük görev düşmektedir. Yiyecek ve içecek tüketimine dikkat ederek, çocuklarınızı tatlı, şekerli ve asitli gıdalardan uzak tutarak hem yapısal hem de fonksiyonel diş gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.