Yaygın diş sağlığı sorunlarından biri olan diş çürükleri, Konservatif Diş Tedavisi yöntemiyle kolaylıkla tedavi altına alınabilecek rahatsızlıklardandır. Konservatif Diş Tedavisi (Dolgu), mine ve dent katmanlarında oluşan çürüklerin temizlenerek, oluşan kavitenin (boşluk) eski diş yapısına uygun yapay dolgu malzemesiyle doldurularak fonksiyonunu yerine getirmesini sağlar.
Çürük nasıl oluşur?
Ağızdaki bakterilerden oluşan bakteri plağı, yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle dişlerde biriken artıkların asit oluşturması ve bu asitlerin dişlerin mineral dokusunu çözerek diş minesinin bozulmasına sebep olmasıyla çürüme neden olur. Mine, dent ve dişözü (pulpa) katmanlarında oluşan bu çürükler Konservatif Diş Tedavisi ile kontrol altına alınmazsa dişlerde bulunan bakteriler ve asit dişin tüm yapısını sararak dentin dokusuna ilerler. Daha kolay çözülen yapıya sahip olan dent katmanında çürüğün ilerleme hızı kısa sürede dişin tamamının kaybedilmesine yol açabilir. Sıcak, soğuk, ekşi veya tatlı hassasiyetleri, diş yüzeyindeki beyaz lekeler, çürük habercisi olabilir. Çürük zamanında durdurularak, dolgu ile tedavi edilerek önlenebilir.
Diş çürükleri nasıl tespit edilir, tedavi yöntemleri nelerdir?
Diş hekimleri, gözle görülebilen kahverengi, siyah, beyaz boyalanmalar, oyuklar ile henüz belirti oluşturmamış olası çürükleri röntgen aracılığıyla tespit ederek, hastanın gereksinimine göre uygun tedavi yöntemine karar verir. Sinirlerin ve diş köklerindeki çürüklerin ve boşlukların seviyesine göre florür tedavisi, Endodontik Terapi veya Konservatif Diş Tedavisi uygulanabilir. Tamamen çürümüş diş ise çekilerek yerine, implant veya köprü gibi farklı uygulamalarla doldurulur.
Konservatif Diş Tedavisi nasıl yapılır, nelere dikkat edilmeli?
Diş hekimleri, hastanın çürük aktivite düzeyine göre tedavi yöntemine karar verirler. Dişe tamamen çürümeden önce fonksiyonel ve estetik doğal biçim kazandırmayı amaçlayan Konservatif Diş Tedavisinde, çürüyen bölge temizlenerek diş formuna uygun amalgam, porselen, altın veya kompozit materyallerden oluşan doldurma işlemi uygulanır. Çürüyen, aralıklı, kırılan veya çatlayan dişlerin eski fonksiyonuna kavuşturulması için yapılan Konservatif Diş Tedavisi, diş kayıplarının da önüne geçer. Bakımının iyi yapılması durumunda uzun yıllar kullanım kolaylığı sağlayan dolgu işleminden sonra asit özelliği bulunan yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınılarak, oral hijyen kurallarına uyulmalıdır.